Leefstijlinflatie: wat is het en wat doe je ertegen?
5 juli 2023Een levenstestament; wat is het en wat heb je eraan?
5 september 202310 tips om te leren sparen
Het goed beheren van je inkomsten en uitgaven (budgetbeheer), is voor iedereen belangrijk. Ongeacht hoe hoog je inkomen is of in welke situatie je zit. Veel mensen schakelen pas hulp in met budgetbeheer als de financiële problemen er al zijn. Maar het is juíst de kracht om veel eerder met budgetbeheer te beginnen. Te leren sparen, om problemen te voorkomen. We geven je in dit artikel 10 tips die je leren sparen, zodat jij financiële tegenslagen makkelijker aan kan!
1. Reken een realistisch spaarbedrag uit
Voordat je kunt gaan sparen, heb je een plan nodig. Wat zijn je inkomsten, wat geef je waaraan uit en wat blijft er maandelijks over? Verwerk dit bijvoorbeeld in een budgetplan. Van het bedrag dat overblijft, kun je gaan sparen.
Tip: Maak niet dit hele bedrag over naar je spaarrekening, maar een gedeelte ervan. Bijvoorbeeld 70%. Als je de 100% overmaakt, zul je zien dat je vaker moet gaan terugboeken. Dit demotiveert en werkt averechts.
2. Maak een automatische incasso aan
Nu je jouw spaarbedrag weet, is het slim een automatische incasso aan te maken. Het liefst direct na de dag dat je jouw inkomsten uitbetaald krijgt. Zo kun je jouw spaargeld ook niet uitgeven.
3. Bouw een buffer op
Elke maand komt er nu een beetje geld bij op je spaarrekening. Elke beetjes helpen! Houd dit vol totdat je voldoende buffer hebt. Zo heb je altijd geld achter de hand bij een financiële tegenvaller of onverwachte situatie.
4. Blijf gemotiveerd; houd het spaarbedrag bij
Misschien voelt het bedrag niet zo hoog aan en demotiveer je daardoor een beetje. Het helpt om bij te houden hoeveel je uiteindelijk gespaard hebt. Stel je bent een paar maanden verder en voor je gevoel zie je maar weinig vooruitgang. Dan is het goed om terug te kunnen kijken en zien wat je eerst had. Dan weet je weer waar je het voor doet!
5. Maak een spaardoel
Zodra je een buffer hebt, kun je een spaardoel gaan maken. Dit helpt enorm. Natuurlijk geen doel waarin je al je spaargeld weer uitgeeft. Maar als je een doel hebt om voor te sparen, maakt het dat sparen ook veel meer de moeite waard. Is het een vakantie of een nieuwe televisie? Hang gerust een foto op in huis waar je elke dag tegenaan kijkt. Zo blijf je gemotiveerd om door te sparen.
6. Voorkom te veel spaardoelen
Misschien heb je wel veel meer dingen waar je voor wil sparen. Ons advies is om maximaal 3 spaardoelen te kiezen. Zo behaal je sneller je doel en blijft het sparen realistisch. Wist je al dat je in de bankierenapp spaarpotjes kan maken?
7. ‘Verberg’ je spaarrekening
Nu je aan het sparen bent, is het goed om niet continu je spaarrekening te openen en te zien wat erop staat. Je komt dan namelijk sneller in de verleiding om er een bedrag af te halen voor iets dat je eigenlijk niet nodig hebt.
Tip: open je spaarrekening bij een andere bank, zodat je jouw spaarrekening niet ziet als je voor je betaalrekening de bankierenapp opent. Of kies er in de app simpelweg voor om je spaarrekening te verbergen. Dat kan via de instellingen.
8. Pas je automatische incasso aan zodra het kan
Heb je een salarisverhoging ontvangen of zijn bepaalde kosten omlaag gegaan? Zet je automatische incasso dan ook omhoog! Zo voorkom je leefstijlinflatie. De verhoging hoeft niet met het volledige bedrag dat je nu extra overhoudt, maar bijvoorbeeld met 70%. Zo gaat het sparen weer wat sneller, en kun je met dat extra geld toch nog iets leuks doen!
9. Voorkom terugboekingen
Een van de belangrijke tips, is om het terugboeken te voorkomen. Als je geld van je spaarrekening haalt om uit te geven, ben je weer terug bij af. Houd daarom je spaarbedrag realistisch!
10. Leren via inkomstenbeheer
Vind je het na het lezen van de tips lastig om te sparen? En heb je nog steeds de neiging om meer uit te geven dan je inkomen eigenlijk toelaat? ZorgKode helpt graag met inkomstenbeheer. We richten dan je administratie in en stellen een budgetplan voor je op.
Succes met sparen!