Schulden bij jongeren; hoe ga je daarmee om?
4 april 2023Leefstijlinflatie: wat is het en wat doe je ertegen?
5 juli 20235 tips om te besparen op je gas- en energierekening
De energieprijzen zijn flink gestegen dit jaar. Het kabinet geeft een compensatie op de energierekening, maar dat is bij lange na niet genoeg. Iedereen, maar zeker ook de mensen die onder bewind staan, hebben behoorlijk last van deze hoge rekeningen. Daarom geven we je in deze blog een aantal tips om te besparen op je gas- en energierekening!
1. Draai de was ’s nachts of ’s weekends
Er zijn twee verschillende tarieven die je met je energieleverancier kunt afspreken. Het enkeltarief of dubbeltarief. Bij het enkeltarief betaal je 24 uur per dag hetzelfde voor je stroom. Bij het dubbeltarief betaal je overdag meer dan ’s nachts. ’s Nachts, meestal tussen 23.00 en 07.00 uur, betaal je dan het daltarief. Vaak geldt dit daltarief ook in het weekend. Heb jij zo’n dubbeltarief afgesproken met je energieleverancier? Was dan ’s nachts of ’s weekends. Dat scheelt je een hoop geld!
2. Voorkom verspilling van warmte
We gaan gelukkig de zomerperiode in, wat betekent dat je verwarming waarschijnlijk uit staat. Is het toch koud buiten en zet je de verwarming aan? Laat dan de deuren dicht van ruimtes die je niet gebruikt. Houd de radiator vrij; zet er geen meubels voor. Verwarm alleen als het nodig is; zet de verwarming uit als je uit huis bent. En als laatste; zet de thermostaat omlaag.
Extra tip: zet de comfort-stand van je cv ketel uit in de zomerperiode. De comfort-stand is in de winterperiode ideaal, want de ketel houdt dan 24/7 een voorraadje water warm. Zo is de verwarming in de winter snel warm, evenals het water. In de zomer heb je dit niet nodig, dus kan je om energie te besparen beter de comfort-stand uitzetten. Let op: raadpleeg de handleiding van je cv-ketel voor meer informatie.
3. Wees scherp op sluipverbruik
Sluipverbruik is iets waar de meeste mensen geen rekening mee houden. En toch verspil je dan energie voor niets. Met sluipverbruik bedoelen we dat een apparaat nog steeds stroom verbruikt als hij op stand-by stand staat. Denk bijvoorbeeld aan de televisie. Kijk je geen televisie, maar zie je wel het rode lampje branden? Dan staat hij op stand-by en verbruikt hij stroom. Of neem je telefoonoplader. Zit deze nog in het stopcontact, zonder aangesloten telefoon, en is deze warm? Dan gaat er ook energie verloren!
De oplossing? Schaf stekkerdozen met een schakelaar aan, zodat alle apparaten in een keer écht uit staan. Of trek gewoon de stekker uit het stopcontact!
4. Vervang gloeilampen
De kWh prijs is momenteel ontzettend hoog. Let daarom op alle stroomveters in huis. Als je onder bewind staat, kan het lastig zijn om de echt grote stroomvreters te vervangen. Daar moet je voor sparen. Maar je kunt ook klein beginnen. De Consumentenbond vermeldt bijvoorbeeld op haar website dat gloeilampen gemiddeld 660 kWh verbruiken, als je 3 lampen 10 uur aan hebt staan. 3 ledlampen verbruiken in die tijd slechts 70 kWh.
5. Opletten tijdens het koken
Wist je al dat je zelfs tijdens het koken energie kunt besparen? Doe bijvoorbeeld waar het kan deksels op de pan, zodat warmte niet onnodig verloren gaat. Gebruik een kleine pan op een kleine pit en een grote pan op een grote pit. Haal de bakplaat uit de oven als je deze niet nodig hebt. Deze belemmert de luchtstroming, waardoor je oven meer moeite moet doen.
Contact met ZorgKode
Heb jij het gevoel dat je je financiën niet (meer) op een rijtje krijgt? En je niet meer weet hoe je alle vaste lasten moet betalen? Schakel de hulp in van ZorgKode! We staan je graag te woord tijdens een vrijblijvend adviesgesprek.