Wat zijn problematische schulden?
8 februari 2021De bewindvoerder en de onder bewind gestelde persoon: wie beslist wat?
4 mei 20216 meest voorkomende oorzaken van schulden
Schulden, het kan iedereen overkomen. De meest bekende oorzaken zijn dat mensen in de schulden raken door een te laag inkomen, werkloosheid of bij dakloosheid. Toch overkomt het ook mensen die in principe voldoende inkomen hebben. In deze blog staan we stil bij de 6 meest voorkomende oorzaken van schulden én geven we een aantal tips om hier ook weer uit te komen.
1. Een grote verandering
Soms kom je op een punt in je leven waarin grote veranderingen plaatsvinden. Denk aan scheiden, trouwen, weduwe(naar) worden, werkloos raken, arbeidsongeschikt raken, kinderen krijgen of hoge zorgkosten door ziekte. Het zijn allemaal veranderingen waarop je je financiële situatie moet aanpassen. In deze gevallen helpt het om een budgetbeheerder of bewindvoerder in te schakelen. Hij/zij maakt inzichtelijk wat financiële mogelijkheden en onmogelijkheden zijn, waardoor je juist financiële problemen voorkomt.
2. Jezelf goed willen voelen
In sommige situaties zien we ook dat schulden ontstaan door compensatie. Mensen hebben in deze situaties bijvoorbeeld een laag zelfbeeld of ervaren stress of negatieve gevoelens. Om een goed gevoel te krijgen, doen mensen uitgaven die tijdelijk zorgen voor een positief gevoel of eventuele pijn verminderen. Een concreet voorbeeld hiervan is het kopen van kleding om je goed te voelen of in ieder geval naar de buitenwereld uit te dragen dat je je goed voelt.
3. Te veel geld uitgeven
Een andere bekende oorzaak is overbesteding. In dat geval heb je in principe voldoende inkomsten, maar geef je gewoonweg te veel geld uit. Gelukkig is de oplossing daarvoor snel gevonden. Het probleem bij overbesteding is dat er geen goed en duidelijk overzicht is van de inkomsten en uitgaven. Een budgetplan biedt in dit geval uitkomst.
4. Overleven
Soms ben je simpelweg bezig met overleven. In dit geval heb je een zodanig laag inkomen, dat de je de vaste lasten amper kunt betalen. Als je het lage inkomen moet spenderen aan huisvesting, energie en water, blijft er geen geld meer over voor de basisbehoeften zoals voeding en kleding. In sommige situaties zie je dat mensen dan geld lenen om te overleven. Dit worden overlevingsschulden genoemd. Daarentegen zien we ook dat er mensen zijn die geen geld kunnen lenen. Dit heeft vaak dakloosheid tot gevolg.
Dak- en thuislozen staan niet meer ingeschreven op een adres. Zonder inschrijving is het niet mogelijk om een uitkering aan te vragen bij het UWV of je te verzekeren voor zorg. Daarom is de eerste stap altijd om woonruimte te vinden of je in te schrijven op het adres van familie of vrienden. Een bewindvoerder kan je vervolgens helpen om het qua financiën weer op de rit te krijgen.
5. Gedrag en verslavingen
Bij deze oorzaak heb je voldoende inkomsten, maar zorgt je gedrag ervoor dat je in de schulden komt. Bij gedrag kun je denken aan nonchalance, het overschatten van je budget, maar ook aan verslavingen. Koop-, gok- en alcoholverslavingen zijn bekende oorzaken van schulden. We zien vaak dat mensen ergens aan verslaafd raken om tijdelijk geen onrust te voelen. In deze situaties is het van belang om als eerste de onderliggende oorzaak aan te pakken.
6. Overige oorzaken
Alle oorzaken van schulden die we nog niet hebben genoemd, vallen onder overige oorzaken. Denk aan de volgende oorzaken:
- Terugbetalen van uitkeringen of toeslagen. Een voorbeeldje: stel je zit in de bijstand, maar je komt aan het werk. Je krijgt een goede baan met een relatief hoog inkomen. Dan moet je soms ineens geld terugbetalen van de bijstand die je hebt ontvangen. Een ander voorbeeld is een nabetaling van een uitkering wanneer het UWV een fout gemaakt heeft. Het gevolg van een grote nabetaling is een hogere aangifte inkomstenbelasting. In situaties zie je ook dat toeslagen terugbetaald moeten worden. Daarom is het altijd goed om zelf een check te doen of je recht hebt op een toeslag.
- Een lange doorlooptijd bij de aanvraag van een uitkering of een toeslag. Stel dat je de aanvraag indient na de 20ste van de maand, dan is deze aanvraag de 20ste van de volgende maand nog niet verwerkt. In dat geval kan het zo minimaal 2 maanden duren voordat je de toeslag of uitkering ontvangt.
- Een tekort aan kennis. Een voorbeeld is kennis over de beslagvrije voet en hoe je deze kunt aanpassen.
- Fraude, bedrog of valse voorwendselen
- Een niet draagkrachtige ex-partner waardoor alle schulden op jou worden verhaald.
Hulp nodig?
Heb je schulden en wil je hier uitkomen? Of wil je juist schulden voorkomen? Een bewindvoerder helpt je daarbij! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.