Beschermingsbewind; wat houdt deze bescherming eigenlijk in?
19 februari 2019Help, ik moet mijn belastingaangifte doen!
15 maart 2019Een verstandelijke beperking, maar wél handelingsbekwaam?
Heb je een verstandelijke beperking? Dan herken je vast wel dat het soms fijn is om hulp te krijgen bij zorgtaken en bij financiën (wat overigens iedereen wel eens fijn vindt). Ben je ouder dan 18? Dan ziet de overheid jou als handelingsbekwaam. Dit betekent dat van jou wordt verwacht dat je voor jezelf kunt zorgen en dat je je financiën en juridische zaken zelf kunt regelen. In de praktijk is dit weleens lastig, omdat je sommige consequenties wellicht niet overziet. Herken je dit en wil je hier hulp bij? We geven je graag nog wat extra informatie.
Zoals net al werd genoemd, is het mogelijk dat je bepaalde gevolgen van acties niet echt overziet. Dit kan leiden tot heel wat problemen die soms moeilijk terug te draaien zijn. Een voorbeeld hiervan is dat je per ongeluk een verplichting aangaat dat verkeerd uitpakt op je financiën. Om dit te voorkomen, kun je een vertegenwoordiger aanstellen. Dit is iemand uit je familie of een bewindvoerder die aangesteld wordt door de kantonrechter. Voor jou is het natuurlijk fijn om iemand uit je familie aan te stellen als vertegenwoordiger. Met diegene uit je familie heb je waarschijnlijk een warme band en je vertrouwt hem/haar.
Desondanks is het wel verstandig om een bewindvoerder aan te laten stellen door de kantonrechter. Deze bewindvoerders hebben vaak meer juridische bevoegdheden, waardoor sommige acties ongedaan gemaakt kunnen worden. Dergelijke acties zijn het ontbinden van onbedoelde contracten of verplichtingen. De bewindvoerder heeft ook veel kennis van deze tak van sport, waarschijnlijk meer dan de vertegenwoordiger uit je familie.
ZorgKode wil jouw bewindvoerder wel zijn. Als jij dat ook wil, kunnen we kennismaken tijdens een gesprek. Hierbij adviseren we je vrijblijvend wat je het best kunt doen en wat er mogelijk is. Een adviesgesprek aanvragen kan hier!