Het belang van een budgetplan voor Wajongers
1 oktober 2019Alternatieve manieren van communicatie voor een heldere boodschap
31 oktober 2019Waar een financiële jaarplanning al dan niet goed voor is
Heb jij ook een bewindvoerder om je te helpen met je financiën? Maar vind je het lastig om hem/haar te vertrouwen? Of vind je veel zaken nog onduidelijk? In deze blog gaan we het hebben over onze ervaringen met het maken van een financiële jaarplanning, welke zorgen voor een heldere communicatie en duidelijkheid in de financiën voor zowel een verzorger als voor iemand met een verstandelijke beperking.
In de vorige blog ‘Het belang van een budgetplan’ hebben we het gehad over dat ZorgKode jou in het kader van bewindvoering kan helpen met het ordenen van je financiën door middel van een budgetplan. Als dit eenmaal gebeurd is, streven we ernaar om jou te helpen financieel zelfstandig te worden. Maar als veel zaken nog onduidelijk zijn, is het lastig om daadwerkelijk financieel zelfstandig te worden. In dit geval kan een financiële jaarplanning van pas komen.
Wat is een financiële jaarplanning?
Een financiële jaarplanning is een soort kalender waarop je bijhoudt wat er wanneer binnenkomt, wat wanneer wordt afgeschreven en wanneer het tijd is om abonnementen of verzekeringen over te sluiten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld de zorgverzekering waarbij je ieder eind van het jaar moet bepalen of je hem oversluit of niet. Zaken die verder op een financiële jaarplanning komen te staan zijn onder andere contracten, verzekeringen, belastingen, spaargeld dat maandelijks wordt overgemaakt en overige inkomsten en uitgaven.
De voordelen van een financiële jaarplanning
Een financiële jaarplanning is van belang, omdat:
- Je, net als bij een budgetplan, inzicht krijgt in inkomsten en uitgaven
- Je geld kan besparen. De kalender geeft aan wanneer het tijd is om abonnementen en dergelijke over te sluiten, waardoor je automatisch gaat oriënteren op andere aanbieders. Wellicht vind je dus een goedkoper abonnement
- Je kritisch blijft op je uitgaven. Is dat ene abonnement nog wel nodig? Kan ik ook zonder?
- Het duidelijkheid en houvast biedt. Dit scheelt in de extra aanvragen bij je bewindvoerder en zorgt ervoor dat je meer kans hebt om financieel zelfstandig te zijn
- Het vertrouwen in zowel je bewindvoerder als in je eigen zelfstandigheid groeit
- De communicatie op deze manier helder en duidelijk is
De taak van de bewindvoerder
Om te zorgen dat je financieel zelfstandig wordt, helpt de bewindvoerder jou met het maken van een financiële jaarplanning. Samen stel je de planning op en stel je vast welke zaken er in de planning moeten komen. Zo nodig maak je samen de planning visueel, om duidelijkheid te creëren. ZorgKode kan je hier goed bij helpen. We hebben zeer goede ervaringen met het maken van financiële jaarplanningen, en we zien dat steeds meer mensen met een verstandelijke beperking veel financiële taken hierdoor zelf kunnen.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over het maken van een financiële jaarplanning? Maak dan vrijblijvend een afspraak! Houd ook onze blogpagina goed in de gaten. Onze volgende blog gaan we in op alternatieve manieren van communicatie om de boodschap naar een cliënt helder te krijgen. Verder lees je hier blogs die voor zowel verzorgers als voor mensen met een verstandelijke beperking tevens van belang kunnen zijn!