Nieuwsbrief Zorgkode voor cliënten
17 december 2020Wat zijn problematische schulden?
8 februari 20212021: Een nieuwe ronde en nieuwe financiële kansen
Eindelijk is het 2021, een jaar dat nu al beter is dan 2020. Want hoewel corona ons jammer genoeg nog even gezelschap houdt, staat de jaarwisseling wel symbool voor een frisse start. Iets wat iedereen na afgelopen jaar wel kan gebruiken. Vooral op het gebied van financiën; 2020 was daar niet bepaald een goed jaar voor. Benieuwd naar hoe je jouw financiële voornemens niet alleen laat voor wat ze zijn? Lees hieronder hoe je ervoor zorgt dat je in 2021 jouw financiële risico’s aanpakt en kansen benut.
De financiële jaarplanning
Of je nu schulden hebt, deze wilt voorkomen of gewoon orde op zaken wilt stellen, een jaarplanning is altijd een goed idee. Het is dé manier om inzicht te krijgen én houden op je inkomsten en uitgaven.
Maar wat is het nu precies? Een financiële jaarplanning is een kalender waarop je bijhoudt wat er binnenkomt, wat er wordt afgeschreven en wat de momenten zijn waarop bijvoorbeeld verzekeringen worden afgesloten. Maar ook zaken zoals abonnementen horen in de planning thuis. Daarbij is de jaarplanning uiteraard voor iedereen verschillend, het hangt af van je persoonlijke situatie.
De voordelen van een financiële jaarplanning
De meesten mensen hebben dan ook al wel een dergelijke planning, maar schrijven deze niet letterlijk op. Toch is dit een aanrader. Zo biedt het niet alleen overzicht, maar kan je ook makkelijk prijzen van aanbieders vergelijken en kritisch kijken naar de (niet-noodzakelijke) afnamen.
Stap 1: Kijk achterom
2020 mag dan voor de meesten een onverwachte financiële tegenvaller zijn geweest, begin toch met een terugblik op het afgelopen jaar. Wat ging er goed en wat waren de leerpunten? Juist van de zaken die nu confronterend zijn, kan veel geleerd worden! Neem dus niet alleen je inkomsten mee, maar ook hoeveel je hebt uitgegeven, bespaard, afgelost et cetera.
Stap 2: Deel het in per maand
Klaar met de terugblik? Begin dan met een indeling per maand en update deze ook gedurende het jaar. Vergeet hierbij niet om de inzichten te verwerken die je hebt verworven bij de terugblik. Kan je de teugels wat laten vieren of moet er juist strakker worden gepland? Deze maandelijkse indeling is de basis voor de jaarplanning.
(TIP: de decembermaand is net voorbij, maar verwerk ook deze in de maandelijkse planning voor 2021.)
Stap 3: Bepaal je financiële doelen
Bepaal vervolgens wat jouw financiële doelen zijn. Voor 2021, maar werp ook een blik in de toekomst. Is dit één doel of denk je groter en heb je meerdere doelen voor ogen? Bedenk in ieder geval wat je ervoor nodig hebt en schrijf dit duidelijk op in de planning. Houd daarbij de tijdspan ook realistisch. Vergeet daarnaast niet om jaarlijkse inkomsten en uitgaven in de jaarplanning te verwerken, zoals het vakantiegeld en eventueel de 13e maand.
Budgetplan opstellen
Een financiële jaarplanning kent dus eigenlijk geen nadelen. Toch kan het lastig zijn om een begin te maken. Zo kan ook eerst een budgetplan worden opgesteld als vertrekpunt.
Wil je meer informatie over het maken van een budgetplan of financiële jaarplanning? Maak dan vrijblijvend een afspraak. Dan kijken we samen hoe we jouw financiële kansen én risico’s aanpakken om orde op zaken te stellen!