6 meest voorkomende oorzaken van schulden
1 april 2021Het Vrij Te Laten Bedrag: zo zit het in elkaar
29 mei 2021De bewindvoerder en de onder bewind gestelde persoon: wie beslist wat?
Wat de reden ook mag zijn, het is altijd een spannende tijd wanneer je onder bewind komt te staan. Je begeeft je immers op onbekend terrein, waarbij je een nieuw iemand vertrouwt met kostbaar bezit. Maar met wat vertrouw je de bewindvoerder eigenlijk toe? In hoeverre heb je nog controle over beslissingen? Om wat van die spanning weg te nemen, vertellen we je in deze blog alles wat je moet weten over de beslissingen en bij wie welke verantwoordelijkheid ligt.
Fabel over bewindvoering
Laten we allereerst de populaire maar verkeerde opvatting ‘bewind is alles of niets’, de wereld uithelpen. Wanneer je onder bewind staat is er nog veel speelruimte tussen alles of niets. Het is namelijk bij de wet geregeld dat een bewindvoerder niet alles bepaalt. Een bewindvoerder gaat enkel over de financiën. Dat betekent dat de bewindvoerder mag beslissen over het geld van de persoon in kwestie. Sta je onder bewind? Dan wordt er leefgeld uitgekeerd. Dit is bedoeld voor dagelijkse uitgaven, zoals boodschappen. Als bewindvoerder vallen zaken zoals een paspoort aanvragen of woonruimte zoeken niet onder onze verantwoordelijkheid.
Communicatie is belangrijk
Dat een bewindvoerder verantwoordelijk is voor jouw financiën, betekent niet dat je niet wordt meegenomen in de beslissingen. Zo maak je afspraken met de bewindvoerder over wat je zelf wilt betalen en of je bijvoorbeeld tweewekengeld wilt in plaats van weekgeld. Het is ook een optie om bijvoorbeeld een abonnement van leefgeld betalen. Een groot onderdeel van bewindvoering is heldere communicatie. Zo voorkomen we ongewenste verassingen en beslissingen.
Kantonrechter en bewindvoerder
Uiteraard is een bewindvoerder gebonden aan wetten en regels. Zo nemen wij als bewindvoerder niet alle beslissingen over de uitgaven zelfstandig. Voor de volgende zaken vragen wij toestemming aan een kantonrechter:
- Uitgaves boven de €1500
- Verkoop van een woning
- Afsluiten van een hypotheek
- Aangaan van een lening of schenkingen
- Het verdelen van een nalatenschap
De verantwoordelijkheden van een bewindvoerder
Een bewindvoerder gaat kortgezegd over jouw financiën, waarbij er nog wel ruimte is voor overleg over bepaalde zaken. Voor de aan- of verkoop is er wel toestemming vereist vanuit de rechter of bewindvoerder. Denk hierbij aan het verkopen van een auto of kopen van een huis. Andere zaken die onder onze verantwoordelijkheid vallen als bewindvoerder zijn:
- Het indienen van een boedelbeschrijving bij de rechter
- Het vaststellen van het bedrag voor dagelijkse uitgaven
- De belastingaangifte
- Het opstellen van een jaarlijkse rekening en verantwoording
Bewindvoering aanvragen?
Wil je meer weten over onze werkwijze of hoe wij jou kunnen helpen met het oplossen van schulden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag om de financiële stress te verminderen.