Net afgestudeerd, maar geen baan; wat nu?
19 juli 2021Zorgverzekering 2022: alle veranderingen op een rij
30 oktober 2021Kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag; heb ik daar recht op?
Veel van onze cliënten ontvangen kindgebonden budget. Als alleenstaande ouder met een laag inkomen, is dit een behoorlijk bedrag. Daarnaast komen ouders in aanmerking voor kinderopvangtoeslag als zij werkzaam zijn. Beide toeslagen zijn voor (alleenstaande) ouders met lage inkomens eigenlijk onmisbaar. Maar wanneer heb je recht op kindgebonden budget en kinderopvangtoeslag? En hoe zit het met de toeslagenaffaire? De antwoorden vind je in deze blog!
Kindgebonden budget
We weten allemaal dat de opvoeding van kinderen veel geld kost. Daarom komt de Belastingdienst je daarin tegemoet middels een kindgebonden budget. Let op: dit is een andere toeslag dan de kinderbijslag, maar alleen de ouder die de kinderbijslag ontvangt, kan ook het kindgebonden budget ontvangen.
Meestal hoef je het kindgebonden budget niet zelf aan te vragen. Als de Belastingdienst ziet dat je aan de inkomens- en vermogenseisen voldoet, word je hiervoor vanzelf benaderd. Mocht je niet benaderd worden en wel aan de eisen voldoen, dan kun je hier altijd zelf de toeslag aanvragen. Je komt pas in aanmerking voor het kindgebonden budget, als je één of meer kinderen hebt die jonger zijn dan 18 jaar. Wil je weten of je recht hebt op kindgebonden budget en wat de hoogte hiervan is? Maak dan een proefberekening!
Kinderopvangtoeslag
Ouders die werken komen in aanmerking voor kinderopvangtoeslag, als zij tijdens het werk niet voor hun kinderen kunnen zorgen. Het gaat hierbij om kinderen van 0 jaar tot basisschoolleeftijd. Als vrijwilliger heb je géén recht op kinderopvangtoeslag, maar in de volgende situaties wel:
- Als je een vaste baan hebt
- Als je zzp’er of freelancer bent
- Als je uitzendkracht bent
- Als je meewerkt in je partners bedrijf (ongeacht of je daarvoor wordt betaald)
- Als je niet werkt, maar wél een opleiding of traject naar werk volgt
De hoogte van de kinderopvangtoeslag wordt bepaald aan de hand van je inkomen. Je zult zelf dus ook altijd een bijdrage moeten leveren aan de kosten van de opvang. Let op: je krijgt alleen kinderopvangtoeslag als je gebruik maakt van een geregistreerde opvang.
Toeslagenaffaire
We hebben allemaal wel van de toeslagenaffaire gehoord. De toeslagenaffaire ontstond al in 2014, waarbij de Belastingdienst bij gezinnen de toeslag stopzette en waarbij zij alle ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Dit omdat zij werden aangezien als fraudeurs. Inmiddels heeft de Belastingdienst de Catshuisregeling Kinderopvangtoeslag in het leven geroepen. Ben je een gedupeerde in deze affaire en heb je nog geen herstel ontvangen? Neem dan een kijkje op de website van de Belastingdienst.
Hulp bij financiën
Heb je zelf schulden en vraag je je af hoe je hieruit moet komen? Of wil je dat wij eens met je meekijken naar de toeslagen die je juist wel of juist niet ontvangt? Neem dan contact met ons op!