Bewindvoering voor ouderen; een hele zorg minder
15 mei 2022Bewindvoering voor dak- en thuislozen
12 oktober 2022Verjaring van schulden; wanneer zijn schulden verjaard?
Als de inkomsten van iemand niet toereikend zijn om aan alle verplichtingen te voldoen, ontstaan schulden. De persoon zelf weet op een gegeven moment niet goed meer hoeveel schulden er bij wie zijn. Een overzicht ontbreekt, schulden stapelen zich op en betrokkenen weten niet meer goed wat te doen. Schuldhulpverlening kan dan een uitkomst zijn. Maar wist je ook al dat schulden kunnen verjaren? In deze blog lees je meer over verjaring van schulden.
Wat is verjaring van schulden?
Een niet toereikend inkomen is één van de zes meest voorkomende oorzaken van schulden. Welke oorzaken er ook zijn voor schulden, het is aan de schuldeiser om de schuld te innen. Als jij je rekeningen niet kunt betalen, is het de taak van de schuldeiser om hier actie te ondernemen. Doet de schuldeiser dat niet binnen een bepaalde termijn? Dan ontstaat verjaring van schulden. Dat betekent dat de schuldeiser geen vordering op de schuld meer kan afdwingen. Een schuldeiser mag dan bijvoorbeeld geen beslag meer laten leggen op eigendommen door een deurwaarder.
Verjaring aantonen
Het is niet ondenkbaar dat een schuldeiser naar de rechter stapt om schulden te innen. Denk je dat er sprake is van verjaring? Dan moet je daar zelf een beroep op doen. Alleen dan kan een rechter onderzoeken of er sprake is van verjaring. Een rechter mag dit namelijk niet uit zichzelf doen. Als de rechter na het onderzoek concludeert dat er sprake is van verjaring, blijft er nog een zogeheten natuurlijke verbintenis over. Dat betekent dat een schuldeiser de verjaarde schuld mag verrekenen als er een moment komt dat hij of zij geld aan jou moet betalen. Stel dat je een verjaarde schuld hebt bij een bedrijf of verzekeringsmaatschappij. En de betreffende instantie moet aan jou een bedrag vergoeden. Dan mogen ze dat bedrag verrekenen met de verjaarde schuld die jij bij ze hebt.
Wanneer verjaren schulden?
Nu is de hamvraag natuurlijk; wanneer verjaren schulden? Het verjaren van schulden kan volgens het Burgerlijk Wetboek 20 jaar of vijf jaar zijn. We benoemden net al even dat een schuldeiser naar de rechter kan gaan. Bij een vonnis door de rechter, is pas sprake van verjaring na 20 jaar. Als we het hebben over periodieke betalingen, geldt een andere termijn. Onder een periodieke betaling valt huur, rente, premie, abonnement, GWL etc. Een schuld hierop verjaart na vijf jaar. Stel dat een premie is gefactureerd op 1 oktober 2021 en deze betaling wordt nooit voldaan. Dan verjaart deze vordering op 1 oktober 2026. Let wel: iedere vordering kent een eigen verjaringstermijn. De premie van de volgende maand verjaart dus ook pas vijf jaar later.
Verjaring stuiten
Een ander belangrijk begrip rondom het verjaren van schulden is ‘stuiten’. Zodra de schuldeiser actie onderneemt, door bijvoorbeeld een herinneringsfactuur te sturen, begint de verjaringstermijn weer opnieuw. Dit noemen we stuiten. De schuldeiser moet wel kunnen aantonen dat hij daadwerkelijk heeft gestuit en dat de schuldenaar, in dit geval, de herinneringsfactuur heeft ontvangen. Een andere situatie waarin sprake is van stuiten, is als de schuld door beide partijen wordt erkend. Bijvoorbeeld als de schuldenaar een uitstel van betaling aanvraagt of een betalingsregeling wil treffen.
Kortom, zoals je leest is er best wat van doen rondom verjaring van schulden. Schulden zijn niet zomaar verjaard. Ook is een betalingsregeling voor beide partijen vaak de beste oplossing. Weten waarom of hulp nodig bij je financiën? Neem contact op met ZorgKode!