Verjaring van schulden; wanneer zijn schulden verjaard?
8 oktober 2022Zorgverzekering 2023: alle veranderingen op een rij
14 november 2022Bewindvoering voor dak- en thuislozen
10 oktober was het werelddaklozendag. Een belangrijke dag om de zorgen te uiten over de dak- en thuislozen, ook in Nederland. Op 1 januari 2021 telde het CBS 32.000 daklozen. Dat waren er 4.000 minder dan het jaar daarvoor. Maar er is ook een groeiende, onzichtbare groep daklozen. De mensen mét inkomen, maar zónder vaste verblijfplaats. En deze mensen worden helaas niet in die cijfers meegenomen. In dit artikel nemen we je mee in bewindvoering voor beide groepen.
Daklozen zonder inkomen
In tijden als deze zijn veel mensen bezig met ‘overleven’. Met een laag inkomen en hoge vaste lasten, is het lastig om alles rond te kunnen breien. Met een laag inkomen kost het soms moeite genoeg om huisvesting, energie en water te betalen. Laat staan de kosten die je maakt om ook écht te leven, zoals voeding en kleding. Soms lenen mensen in deze situaties geld en ontstaan er overlevingsschulden. In situaties waarbij je geen geld kunt lenen, is dakloosheid een mogelijk gevolg. In eerste instantie heb je toch echt eten nodig en als er dan niet voldoende geld is om de woonlasten te betalen, kan er een huisuitzetting plaatsvinden.
Dit heeft grote gevolgen, want zonder vaste verblijfplaats, heb je ook geen adres waarop je staat ingeschreven. En juist daar ligt een groot probleem.
Daklozen met inkomen
Iemand zonder dak boven zijn hoofd maar mét een eigen inkomen, wordt ook wel economisch dakloos genoemd. Deze personen hebben een acute woonvraag, door levensveranderende gebeurtenissen. Denk aan ziekte of echtscheiding. Er is dus wel een inkomen, maar ook hier geldt dat dit meestal niet voldoende is.
Zó kan bewindvoering helpen
Voor beide groepen geldt dat het belangrijk is om ingeschreven te staan op een adres. Dit is de eerste stap. Want zonder vaste verpijfplaats is het niet mogelijk een uitkering aan te vragen bij het UWV, een zorgverzekering af te sluiten etcetera. Is er niet direct woonruimte te vinden of kun je dit niet betalen? Kijk dan eerst of je je kunt inschrijven bij familie of vrienden. Een professionele bewindvoerder helpt je verder om de financiën op de rit te krijgen, zodat jij in de toekomst hopelijk ook weer (financieel) zelfredzaam bent!
Wat doen we precies?
Om te beginnen nemen we de administratie volledig uit handen en dragen we zorg voor alle betalingen. Dit gaat officieel via de rechtbank. Je krijgt ‘zakgeld’ om van te leven, die wordt gestort op de zogeheten leefgeldrekening. Wij zorgen dat de vaste lasten zoals verzekeringen en abonnementen op tijd betaald worden. Als het nodig is, helpen we ook om een schuldhulpverleningstraject op te starten.
Hulp van ZorgKode
Ben je dak- of thuisloos of wil je dit voorkomen? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we jouw situatie kunnen bespreken!