8 redenen om een bewindvoerder aan te stellen
16 januari 2019Een verstandelijke beperking, maar wél handelingsbekwaam?
1 maart 2019Beschermingsbewind; wat houdt deze bescherming eigenlijk in?
In de vorige blog hebben we het gehad over situaties waarin het handig kan zijn om een bewindvoerder aan te stellen. Dit is handig wanneer iemand problematische schulden heeft, of juist lichamelijke of geestelijke problemen. We hebben maarliefst 8 redenen opgesomd waarbij een bewindvoerder van pas kan komen. Maar welke bescherming biedt een bewindvoerder dan? In deze blog gaan we daar verder op in!
Ten eerste zorgt de bewindvoerder dat alle rekeningen netjes op tijd worden betaald. Kunnen deze rekeningen niet worden betaald? Dan zorgt de bewindvoerder dat een betalingsregeling getroffen wordt. Dit betekent ook dat de bewindvoerder zorgt dat de belasting op tijd wordt betaald. Dit voorkomt eventuele boetes en een hoop kopzorgen!
Daarnaast beschermt de bewindvoerder de uitgaven van de cliënt. Als een cliënt onder bewind staat, wordt hij/zij opgenomen in het bewindregister. Als de cliënt geld wil uitgeven, krijgen sommige bedrijven waarbij de cliënt iets wil kopen een melding. Dit betekent dat de verkoper in dit geval toestemming moet vragen aan de bewindvoerder of het product of de dienst gekocht mag worden. Op deze manier worden de uitgaven beperkt.
Beschermingsbewind zorgt er ook voor dat niemand misbruik kan maken van de situatie waar je in zit. Doordat de bewindvoerder al jouw financiële zaken regelt, kan niemand zomaar geld bij je afhandig maken. Misschien maak je je nu zorgen of de bewindvoerder dan misbruik maakt van het geld van de cliënt. Bij deze, wees gerust, de rechtbank kijkt met ons mee! Ieder jaar moeten wij ons verantwoorden over welke uitgaven wij in naam van de cliënt hebben gedaan, en daar moeten wij goedkeuring voor krijgen. Dit betekent dat de uitgaven niet alleen door de bewindvoerder beschermt wordt, maar ook door de rechtbank!
ZorgKode wil je graag helpen met het beschermen van jouw financiën. We beginnen dan samen met het aanvragen van beschermingsbewind bij de kantonrechter. Zodra je weer in staat bent om alle financiën zelf te doen, begeleiden we ook bij het stopzetten van de onderbewindstelling. Als je meer informatie wil over het hele traject, vraag dan vrijblijvend een adviesgesprek aan!