Besparen op je huishoudelijke uitgaven
14 juni 2019Het geld is op
30 augustus 2019Een hoge aanschaf óf een hoge energierekening?
Bij ZorgKode maken we vaak mee dat cliënten een hogere jaarafrekening van hun energieleverancier krijgen dan verwacht. Dit leidt tot een bijbetaling en een hoger maandelijks termijnbedrag. Het termijnbedrag voor gas en elektra was te laag, waardoor soms extra schulden kunnen ontstaan. In deze blog lees je wat een hoge jaarafrekening veroorzaakt en hoe ZorgKode je helpt met je budget om de jaarafrekening te betalen!
Jaarlijks krijg je een jaarafrekening van jouw energieleverancier waar in staat hoeveel energie je hebt verbruikt en of je geld moet bijbetalen of terugkrijgt. Helaas zien we dat het vaak voorkomt dat cliënten toch geld moeten terugbetalen. Je moet in dit geval dan niet alleen geld terugbetalen, maar het maandelijkse termijnbedrag wordt ook hoger! Het budgetplan dat je dan hebt opgesteld om onder andere je energie van te betalen, is plots te weinig. ZorgKode helpt je met het aanpassen van het budgetplan om toch de energie te betalen!
Oorzaken hoge jaarafrekening
Een hoge jaarafrekening betekent dat je veel energie hebt verbruikt. Voornamelijk oude apparaten gebruiken veel energie. Bij een koude winter kan het ook zijn dat je langdurig een elektrische kachel aan hebt gehad om het toch een beetje warm te krijgen.
Wat je kunt doen tegen een hoge energierekening
Tegenwoordig hebben apparaten allemaal een energielabel. Hierin wordt aangegeven of het apparaat veel energie of juist weinig energie verbruikt. Het groene label (A) staat voor weinig verbruik. Des te roder het label wordt, des te hoger het verbruik is. Een spaarlamp, zoals hierboven figuurlijk afgebeeld is, is in dit geval heel zuinig. Daarentegen verbruikt de gloeilamp veel energie. Het nadeel is dat zuinige apparaten vaak duurder zijn in de aanschaf. De keuze is aan jou: liever een hogere aanschaf dan een hogere energierekening of andersom?
Wil je geen onverwachte hoge jaarafrekening? Schaf dan een slimme meter aan! Een slimme meter geeft tussendoor al je verbruik aan. Hieraan kun je dus zien of je meer energie verbruikt dan waar je voor betaalt. Als dit het geval is, kun je tussentijds je maandelijkse voorschotbedrag verhogen, zodat je bij de afrekening niet veel (of niets) hoeft bij te betalen.
Opstellen budgetplan
ZorgKode helpt je met het bepalen van het budgetplan welke je nodig hebt om onder andere de energie te betalen. Als dit hoger is dan verwacht, kijken we samen naar een oplossing! Je kunt hier vrijblijvend een afspraak maken om het over jouw energiebudget te hebben!