10 tips om te leren sparen
1 augustus 20234 tips om het maximale uit je inkomen te halen
12 december 2023Een levenstestament; wat is het en wat heb je eraan?
Een testament kent iedereen. Je legt erin vast wat er met je nalatenschap gebeurt na overlijden. Als je handelingsbekwaam bent, kun je te allen tijden een testament vastleggen. Oók als je onder bewind staat. Maar heb je ook al eens gehoord van een levenstestament? In dit artikel leggen we je uit wat het is en wat je eraan hebt.
Een levenstestament is een testament, maar dan één waarin je vastlegt wat er tijdens je leven gebeurt. Misschien vraag je je af of dit zinvol is. Want zolang je leeft, maak je zelf keuzes toch? Maar er kan ooit een moment ontstaan waar je niet meer zelf kunt handelen. Bijvoorbeeld omdat je ziek wordt, een ongeluk krijgt, of dement wordt. Geen leuke situaties om aan te denken. Toch is het in zulke gevallen fijn om vast te hebben gelegd wat je wensen zijn als het gaat om persoonlijke, medische en financiële zaken. Als je een levenstestament wil, is het verstandig om dit met een notaris te bespreken.
Wat staat er in een levenstestament?
Als we het hebben over persoonlijke, medische en financiële zaken, denk dan aan het volgende:
Medische zaken
(Let op, bespreek deze ook altijd met een arts)
- Wel/geen orgaandonatie
- Wel/niet reanimeren
- Medische behandelingen die je wel/niet wil ondergaan
- Levenseinde / euthanasie
- Eventueel een mentor benoemen
- Wie mag medische beslissingen nemen?
Persoonlijke zaken
- Voorkeuren rondom uitvaart
- Wensen over persoonlijke verzorging
- Wat gebeurt er met eventuele huisdieren?
- Opzeggen van verzekeringen en abonnementen
- Wensen over religie of sociale contacten
Financiële zaken
- Vermogen wel/niet beleggen?
- Wel/geen schenkingen?
- Instructies voor verkoop woning
- Inboedel: wat mag mee naar een verpleeginstelling?
- Wie regelt de bankzaken en belastingen?
- Wie wordt bewindvoerder als het niet anders kan?
Wanneer stel je een levenstestament op?
Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent. Het opstellen van een levenstestament is op élk moment handig als je zeker wil zijn dat alles in de toekomst goed geregeld wordt. Het is dus best slim om dit vast te leggen als je gezond bent. We hebben hierboven een aantal opsommingen gemaakt van wat je in een levenstestament vastlegt, maar dit bepaal je uiteindelijk zelf. Meestal geef je twee volmachten af; één voor de financiële kant en één voor de persoonlijke en medische kant.
Hoe kies ik de financiële volmacht?
Ben je in gemeenschap van goederen getrouwd? Ook dan is een levenstestament handig voor de financiële zaken. Stel je wil je huis verkopen dat op beide namen staat. En één van de twee dement wordt, heb je de toestemming nodig van de rechter als je niets hebt geregeld. Voor rechtsgeldigheid is het dus verstandig om een of meer mensen te machtigen. Voor complexe zaken kun je dit via de notaris doen. Het is belangrijk dat je iemand machtigt die je vertrouwt. Bijvoorbeeld familie. Het mag ook een onafhankelijk iemand zijn, een professionele bewindvoerder. De professionele bewindvoerder ontzorgt de familie, heeft voldoende kennis over financiën en beschermt het vermogen.
Hulp van ZorgKode
Wil je meer weten over professionele bewindvoering? Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.