De bewindvoerder en de onder bewind gestelde persoon: wie beslist wat?
4 mei 2021Op vakantie in coronatijden met een uitkering: dit moet je weten
29 juni 2021Het Vrij Te Laten Bedrag: zo zit het in elkaar
Het Vrij Te Laten Bedrag spreekt bijna voor zichzelf: het is het bedrag dat je houdt en dus zeggenschap over hebt wanneer je onder bewind staat. Maar, de grote vraag is natuurlijk hoe dit bedrag wordt opgebouwd. In deze blog vertellen we alles wat je wil én moet weten over het Vrij Te Laten Bedrag.
De hoogte van het bedrag is niet definitief en verschilt per situatie en per persoon. Het Vrij Te Laten Bedrag (VLTB) wordt namelijk opgebouwd aan de hand van een drietal factoren:
- De beslagvrije voet
- Een toeslag voor wonen en zorg (indien van toepassing)
- Een reservetoeslag (indien van toepassing)
De beslagvrije voet als basis
De beslagvrije voet is de basis voor het berekenen van het Vrij Te Laten Bedrag. Wanneer er beslag wordt gelegd op jouw loon moet je namelijk wel genoeg geld overhouden om de basiskosten van jouw levensonderhoud te betalen. Iets waar iedereen recht op heeft. De hoeveelheid geld die je hiervoor nodig hebt is de beslagvrije voet. Evenals het Vrij Te Laten Bedrag is de hoogte van dit bedrag per persoon en situatie verschillend. De berekening voor de beslagvrije voet is per 1 januari 2021 drastisch veranderd. Zo wordt gegarandeerd dat deze niet te laag wordt vastgesteld en je daardoor in de problemen komt bij het betalen van de vaste lasten. Meer weten over de beslagvrije voet? Neem contact met ons op of lees in alle rust op https://www.uwbeslagvrijevoet.nl over de beslagvrije voet.
Cruciaal én positief
Het vrij te besteden bedrag is van groot belang. Op basis hiervan wordt namelijk bepaald welk bedrag beschikbaar moet zijn om de schulden af te lossen. Oftewel, wat de afloscapaciteit is.
Vaak komen we in aanraking met personen die bewindvoering in eerste instantie nog zien als nadelig. Dit terwijl het niet meer dan een fabel is dat er niets over blijft om van te leven. Wij zijn er juist om de financiële situatie recht te trekken en minder uitzichtloos te maken. Zowel op de lange als korte termijn. Wij hebben geen invloed op de berekening van het vrij te besteden bedrag, dit is een vast gegeven die variabel wordt door de unieke situatie van mensen.
Extra correcties
Bij de VLTB- berekening zijn extra correcties mogelijk. Deze correcties, wanneer van toepassing, garanderen een vrij te besteden bedrag waar je daadwerkelijk alle basiskosten mee dekt. Een aantal voorbeelden van correcties zijn:
- Alimentatie
- Autokosten
- Eigen risico zorg
- Extra hoge woonlasten
- Kosten kinderopvang (indien ze niet wordt gedekt door de kinderopvangtoeslag)
- Studiekosten kinderen (alleen in uitzonderlijke gevallen)
- Kosten voor gemeentelijke- en waterschapsbelasting
- Kosten voor budgetbeheer of beschermingsbewind
Bewindvoering aanvragen?
Wil je meer weten over onze werkwijze of hoe wij jou kunnen helpen met het oplossen van schulden? Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen graag om de financiële stress te verminderen.