5 tips om te besparen op je gas- en energierekening
2 juni 202310 tips om te leren sparen
1 augustus 2023Leefstijlinflatie: wat is het en wat doe je ertegen?
We kennen allemaal het woord inflatie. Prijzen stijgen, je euro wordt minder waard en aan het eind van de maand heb je minder kunnen kopen voor je geld. Iets wat ons met de huidige prijsstijgingen maar al te bekend voorkomt. Naast reguliere inflatie, bestaat ook leefstijlinflatie. Wat het precies is en hoe je dit voorkomt, lees je in dit artikel!
Wat is leefstijlinflatie?
Bij leefstijlinflatie ga je meer verdienen, maar geef je ongemerkt ook méér uit. Kort gezegd; je past je leefstijl aan de inkomsten die je hebt aan. Ondanks de salarisverhoging, houd je door je leefstijl aan het einde van de maand evenveel geld over dan vóór de verhoging. In sommige gevallen leidt dit zelfs tot overbesteding. Dit één van de meest voorkomende oorzaken van schulden.
Redenen voor overbesteding
Er zijn diverse redenen waardoor leefstijlinflatie ontstaat. Gedachtes die na een salarisverhoging vaak spelen:
- “Nu ik meer verdien, kan ik ook een stukje gemak kopen voor mezelf. Bijvoorbeeld afhaalmaaltijden, zodat ik niet meer hoef te koken.”
- “Iets nieuws kopen geeft me een goed gevoel. En ik werk er ook hard voor, dus ik mag best iets kopen voor mezelf.”
- “Ik wil graag hetzelfde hebben als mijn vrienden, bijvoorbeeld die ene barbecue.”
De meeste redenen voor overbesteding hebben te maken met gemak, status of jezelf goed willen voelen. Maar ook opvoeding speelt een rol. Volgens onderzoek van Nibud heeft ruim de helft van de huishoudens die niet geleerd hebben met geld om te gaan, moeite met rondkomen. Bij de huishoudens die dit wél hebben geleerd, ligt dat aantal op 1/3.
Tips bij leefstijlinflatie
Door de salarisverhoging ligt er meestal minder nadruk op een buffer, waardoor je financieel in de problemen kan raken bij een tegenvaller. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding. Die buffer is dus nog steeds belangrijk. Hieronder vind je een aantal tips om een buffer op te bouwen en overbesteding tegen te gaan:
- Maak potjes. Bedenk waar je écht waarde aan hecht en waar je het geld graag aan uitgeeft in je vrije tijd. Vind je een keer op vakantie gaan een must? Besteed dan minder of geen geld uit aan afhaalmaaltijden en spaar dit bedrag.
- De meeste leuke dingen kosten géén geld. Een spelletjesavond met je gezin, een borrel drinken bij een vriendin of vriend thuis of een rondje wandelen ter ontspanning. Allemaal dingen die (bijna) geen geld kosten, en waarmee je jouw vrije tijd ook leuk indeelt!
- Schrijf je uit voor nieuwsbrieven. In nieuwsbrieven word je altijd verleid tot aankopen. Schrijf je uit en geef geen geld uit aan dingen die je niet nodig hebt.
- Stel een automatische afschrijving in naar je spaarrekening. Zet je extra salaris direct door naar je spaarrekening. Zo kún je ook je leefstijl niet aanpassen!
Hulp van ZorgKode
Heb je het gevoel dat je slachtoffer bent geworden van leefstijlinflatie? Merk je dat je weinig spaart of heb je niet geleerd om goed met geld om te gaan? Wij kunnen samen met jou een budgetplan opstellen, zodat je goed voorbereid bent op onvoorziene situaties!