Tips voor een geslaagde thuisvakantie
15 februari 20235 tips om te besparen op je gas- en energierekening
2 juni 2023Schulden bij jongeren; hoe ga je daarmee om?
Afgelopen week organiseerde Wijzer in Geldzaken de Week van het geld. Hierbij leren kinderen en jongeren in het basisonderwijs en de brugklas om slim met geld om te gaan. Een mooi initiatief, want ook jongeren komen de laatste jaren steeds vaker in de problemen.
Op kamers of op jezelf gaan, gaat gepaard met een hoop financiële verantwoordelijkheden. Huur, zorg, een auto, een telefoon, boodschappen. Allerlei rekeningen die je voor je 18de misschien niet hoefde te betalen, maar nu ineens wel. Hoe zorg je er in zo’n situatie voor dat je je financiën op orde houdt? We staan er in dit artikel bij stil.
Wat zegt het BKR over schulden bij jongeren?
Stichting BKR presenteert elk half jaar een Kredietbarometer, waarin meer informatie te vinden is over het financiële welzijn van mensen in Nederland. Daaruit blijkt dat jongeren tot 25 jaar steeds meer betalingsproblemen ervaren. Wat de oorzaken zijn? Allereerst heeft dat te maken met impulsiviteit. Jongeren kopen sneller die nieuwe jas, zonder na te denken of dat geld op de bank moet blijven staan om een andere rekening te betalen. Ook wordt het vanaf je 18de makkelijker om geld uit te geven dat je helemaal niet hebt. Je kunt online bestellen met Afterpay, je mag ineens ‘in het rood staan’, en je mag allerlei abonnementen afsluiten waar voorheen toestemming van ouders voor nodig was.
Financiën regelen; een grote verantwoordelijkheid
We schreven eerder een artikel over de meest voorkomende oorzaken van schulden. Een oorzaak die we bij jongeren niet moeten onderschatten, is dat een grote verandering in het leven ook voor betalingsproblemen kan zorgen. Impulsiviteit en alle betalingsmogelijkheden die er zijn, spelen zeker een rol. Maar als je 18 wordt, krijg je van de ene op de andere dag ineens hele grote verantwoordelijkheden. Je moet zelf je financiën gaan regelen en het is begrijpelijk dat je nog niet helemaal weet hoe dat moet. We hebben in Nederland een complex systeem van allerlei toeslagen, belastingen en leningen (zoals de studieschuld). Ook spelen de volgende zaken een grote rol in het ontstaan van schulden bij jongeren:
- Overbesteding: je geeft meer geld uit dan je hebt.
- Onwetendheid: wat te doen bij verzekeringen, toeslagen, uitkeringen?
- Compensatie: uitgaven aan drank, drugs of andere verslavingen om stress of negativiteit te compenseren.
- Overleven: waarbij onbetaalde rekeningen zorgen voor meer boetes en dus hogere rekeningen.
- Lenen: bij DUO of bij vrienden en familie.
Hoe voorkom je dan schulden?
Een voorkomende reden dat jongeren niet aan de bel trekken voor hulp, is schaamte. Maar het is juíst zo belangrijk om er op tijd bij te zijn, voordat schulden echt oplopen. Gelukkig zijn er wel dingen die je kunt doen om (verdere) schulden te voorkomen! Zo helpt het enorm om een budgetplan op te stellen, waarin precies staat wat de inkomens en uitgaves zijn. In het plan leg je ook vast waar je wat aan mag uitgeven. Als je je daaraan houdt, zul je zien dat je jouw financiën zo op orde krijgt. Vind je het lastig om alsnog die verantwoordelijkheid te hebben? Dan is bewindvoering een optie.
Hulp van ZorgKode
ZorgKode helpt je graag om jouw stress over financiën te verminderen. Wil je eens vrijblijvend langskomen op gesprek? Dat kan! Vraag hier vrijblijvend een gesprek aan.