Het Vrij Te Laten Bedrag: zo zit het in elkaar
29 mei 2021Net afgestudeerd, maar geen baan; wat nu?
19 juli 2021Op vakantie in coronatijden met een uitkering: dit moet je weten
Hoewel het Nederlandse weer het nog vaak laat afweten, keert de zomerperiode gelukkig ieder jaar terug. Voor veel Nederlanders betekent dat even ertussenuit: de zon opzoeken in het buitenland of cultuur snuiven. Ook in tijden van corona. Maar hoe zit dat eigenlijk als je een uitkering hebt? En hoe zijn de verschillende codes en maatregelen van invloed? In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over op vakantie gaan met een uitkering in coronatijd.
Wanneer je een uitkering krijgt, zijn er verschillende regels waaraan je moet voldoen. Ook al lang voordat er sprake was van corona, vaccinaties en negatieve testuitslagen. Het merendeel van de uitkeringen heeft bovendien specifieke regels over vakantie in het buitenland. Bijvoorbeeld hoelang je weg mag, wat je moet doorgeven en wanneer. Daarom bespreken we hieronder eerst wat algemene regels.
Met een uitkering op vakantie
Met een Bijstands-, IOW-, IOAW- of WW-uitkering mag je ieder jaar maximaal 20 dagen vakantie opnemen. Let op: weekenden en feestdagen tellen hierbij niet mee. Heb je niet het hele jaar door een uitkering? Bijvoorbeeld wanneer je een WW-uitkering hebt, maar niet het gehele jaar werkloos bent? Dan verandert het maximaal aantal vakantiedagen. Bovendien moet je de vakantie altijd bij het UWV of de gemeente doorgeven.
Met een ziektewetuitkering op vakantie
Voor personen met een ziektewetuitkering geldt hetzelfde als voor de overige uitkeringen: je mag maximaal 20 vakantiedagen opnemen. Je hebt wel toestemming van het UWV nodig als je naar het buitenland wil terwijl je aan het solliciteren of re-integreren bent. Dit met als reden dat de vakantie niet schadelijk mag zijn voor de gezondheid. Wij adviseren dan ook om de vakantie vooraf te bespreken met jouw begeleider.
Ben je daarentegen niet aan het solliciteren of re-integreren vanwege ziekte? In dat geval heb je geen toestemming nodig van het UWV. Geef wel nog even het vakantieadres door aan het UWV.
Met een Wajong uitkering op vakantie
Ook met een Wajong uitkering mag je gerust naar het buitenland. Dat is niet anders met COVID-19. En alleen wanneer je langer dan 4 weken op vakantie gaat naar het buitenland, moet je dit minstens 2 weken van tevoren doorgeven aan het UWV.
Met een uitkering op vakantie naar een land met code oranje of code geel
Wat zijn de gevolgen wanneer je met een uitkering naar een land gaat met code oranje of code geel? Het antwoord: niet zo veel. Dat is wanneer je je aan de afspraken en regels houdt van jouw re-integratie en herstel. Maar betekent de vakantie en de daaropvolgende verplichte quarantaine bij code oranje dat je niet langer de afspraken voor re-integratie nakomt of regels van jouw behandelaars niet naleeft? Dan resulteert dat in tijdelijk minder of geen uitkering. Hetzelfde geldt wanneer je door de quarantaine een afspraak met een arts of arbeidsdeskundige van het UWV niet nakomt.
Wij adviseren daarom om goede afspraken te maken met jouw contactpersoon bij het UWV voordat je op vakantie gaat. Neem contact op met de UWV Telefoon Werknemers wanneer je nog geen contactpersoon hebt.
Een vakantieland met code geel verandert naar code oranje
Ben je op vakantie in een land waar de code verandert van geel naar oranje? Ook dan heeft dit niet direct een negatieve invloed op jouw uitkering. Houd je je door de vakantie en de quarantaine niet meer aan de afspraken voor re-integratie of regels van behandelaars? Of mis je een gesprek met bijvoorbeeld een arbeidsdeskundige of re-integratiebegeleider van het UWV door de quarantaine? Geef dit onmiddellijk door aan jouw contactpersoon. Er wordt dan een nieuwe afspraak gemaakt.
Financiële stress verminderen
Wil je meer weten over uitkeringen of over slim omgaan met minder geld? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag om de financiële stress te verminderen.