Zorgverzekering 2022: alle veranderingen op een rij
30 oktober 2021Hoe hoog gaat mijn energierekening in 2022 zijn?
30 december 2021Zó zorg je ervoor dat je in 2022 je financiën op orde hebt
De decembermaand is nog maar net begonnen en we hebben het al over de financiën in 2022. Dat is niet voor niets. Juíst in de dure decembermaand blijkt ieder jaar weer dat het zo belangrijk is dat je voldoende financiële buffer hebt.
De maand staat in het teken van snoepgoed, cadeautjes, je woning kerstig maken, veel eten en drinken én feestelijk het nieuwe jaar in. Hoewel Black Friday op een goed moment komt, vraagt december toch altijd nét wat meer van je portemonnee. Heb je daar dit jaar geen rekening mee gehouden? Wees verstandig en neem de dure maand mee in je financiële planning van 2022. Zo houd je komend jaar wel voldoende over! In dit artikel vind je nog veel meer tips om je financiën in 2022 op orde te brengen of te houden.
Maak een financiële jaarplanning
Is het voor jou altijd een verrassing wanneer er weer een bedrag van je rekening wordt geschreven? En lukt het je maar moeilijk om te sparen, omdat je niet weet wat je inkomsten en uitgaven precies zijn? Begin dan met het maken van een financiële jaarplanning. Een financiële jaarplanning is letterlijk een agenda waarin je alle inkomsten en uitgaven bijhoudt. Het is dé manier om je financiën op orde te krijgen.
In de kalender houd je bij wat er elke dag binnenkomt en uitgaat. Het is niet voor niets een planning, dus je weet niet exact alle uitgaven van tevoren. Wat je wel weet, is de hoogte van bepaalde verzekeringen. Zoals de zorgverzekering, inboedelverzekering, aansprakelijkheidsverzekering etc. Ook abonnementen horen in zo’n planning thuis. Evenals de dagen waarop je verwacht extra uitgaven te moeten doen, zoals verjaardagen, Sinterklaas en Kerst.
Gebruik 2021 als voorbeeld
Nu het einde van het jaar in zicht komt, is het tijd voor een terugblik. Wat ging afgelopen jaar goed? Denk aan het aflossen van bepaalde schulden. En wat waren de leerpunten? Denk aan onverwachte uitgaven waar je rekening mee had kunnen houden. Onze tip: ga je rekeningafschriften eens langs en noteer welke inkomsten en uitgaven je allemaal had. Kijk vervolgens kritisch naar de kosten. Zaten er niet-noodzakelijke uitgaven tussen? Of kun je voor bepaalde abonnementen of verzekeringen een vergelijkbare, goedkopere aanbieder vinden?
Stel een financieel doel op
Wellicht heb je schulden en wil je die komend jaar gedeeltelijk aflossen. Of ben je eindelijk schuldenvrij en wil je komend jaar wat gaan sparen. In welke financiële situatie je ook zit, het is belangrijk dat je doelen stelt. Als je dat niet doet, weet je niet waar je het voor doet en is de kans groot dat het geld ieder einde van de maand op is. Nu je de inkomsten en uitgaven van 2022 weet en je alles hebt ingedeeld in de kalender, moet duidelijk worden hoeveel geld er overblijft. Als je daar het vakantiegeld en de 13e maand in meerekent, moet het lukken om een realistisch financieel doel op te stellen!
Hulp bij je financiën in 2022
Vind je het ondanks de uitleg toch lastig om een begin te maken met je financiële jaarplanning? Laat ZorgKode je dan helpen! We hebben veel ervaring als het gaat om het op orde brengen van de financiën. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op!
PS. Heb je deze decembermaand nog maar een beperkt budget? Lees dan hier onze tips van vorig jaar nog eens goed door! Ze vertellen je hoe je van december The most wonderful time of the year maakt, juíst met een klein budget.