Besteding van vakantiegeld in 2020: waaraan geef jij het uit?
11 juni 2020Wat is het verschil tussen bewindvoering en budgetbeheer?
1 augustus 2020Onderbewindstelling als financiële steun; ook tijdens de coronacrisis
Bij onderbewindstelling wordt een bewindvoerder verantwoordelijk gesteld voor de financiën van iemand. Dit gebeurt vaak bij personen die niet goed voor zichzelf kunnen zorgen. In dat geval wordt een bewindvoerder formeel aangesteld door de kantonrechter. Onderbewindstelling is altijd vrijwillig en gaat net een stapje verder dan budgetbeheer. In deze blog leggen wij uit waarom dit in sommige situaties verstandig is en hoe dit (tijdens de coronacrisis) in zijn werk gaat.
Waarom vrijwillig onder bewind gaan?
Mensen met financiële problemen kunnen gebruikmaken van budgetbeheer. Ook kunnen ze een stapje verder gaan en zich onder bewind laten stellen. Wanneer je je onder bewind laat stellen, beheert de bewindvoerder jouw financiën. Niet alleen het beheren van het budget, maar ook de administratieve verplichtingen worden door een bewindvoerder gedaan.
Jongeren en ouderen zijn doelgroepen die regelmatig vrijwillig onder bewind gaan. Situaties waarin mensen onderbewindstelling aanvragen zijn de volgende:
- Als mensen niet kunnen rondkomen. De bewindvoerder maakt dan een budgetplan waarin staat wat financieel mogelijk en onmogelijk is.
- Om een situatie financieel niet verder uit de hand te laten lopen. Een bewindvoerder betaalt de vaste lasten op tijd en zorgt voor rust en discipline rondom financiën.
- Bewindvoering als bescherming van financiën
- Ook wordt onderbewindstelling aangevraagd voor geruststelling van dierbaren en omgeving. Als jongeren of ouderen onder bewind worden gesteld biedt dit geruststelling aan de omgeving dat financiën goed geregeld zijn.
Niet alleen jongeren en ouderen, maar ook gezinnen gaan vrijwillig onder bewind. De reden hiervoor is moeite hebben met rondkomen. Ook tijdens de coronacrisis hebben veel gezinnen moeite met rondkomen. Om financiële problemen door corona te voorkomen of te beperken is onderbewindstelling een optie.
Hoe werkt onderbewindstelling?
Denk je over onderbewindstelling na? Dan zal eerst een bewindvoerder gezocht moeten worden. ZorgKode kan jouw bewindvoerder zijn. Vervolgens moet het verzoekformulier worden ingevuld en naar de rechtbank worden gestuurd. De bewindvoerder zal een bereidverklaring afgeven dat hij/zij bereid is benoemd te worden tot bewindvoerder van een persoon, dus van jou of van jouw naaste. Er volgt een uitnodiging tot zitting en na akkoord van de kantonrechter wordt een beschikking afgegeven met daarin de datum per wanneer het bewind ingaat. Hier vind je de procedure om onderbewindstelling aan te vragen.
Onderbewindstelling tijdens de coronacrisis
Tijdens de coronacrisis worden er ook beschikkingen afgegeven zonder zitting. Het is belangrijk om alle gevraagde documenten aan te leveren:
- Verzoekformulier met daarin een duidelijke beschrijving waarom je onder bewind wilt
- Eventuele medische stukken
- Akkoordverklaring(en) van naaste(n), zoals een familielid
- Plan van Aanpak en Aanvullend Plan van Aanpak
- Bereidverklaring van de bewindvoerder
Meer informatie over onderbewindstelling
Wil je meer informatie over de voor- en nadelen van onderbewindstelling, de procedure of onderbewindstelling tijdens de coronacrisis? Maak dan gerust aan afspraak. Wij vertellen er graag meer over.