ZorgKode beheert financiën van mensen die structureel moeite hebben met rondkomen. Met budgetbeheer brengen we orde op geldzaken en proberen we te zorgen dat eventuele schulden niet verder oplopen. Budgetbeheer kun je zelf aanvragen. Daarentegen wordt bij bewindvoering een bewindvoerder aangesteld door de kantonrechter. De bewindvoerder kan een familielid zijn, maar ook een professional zoals ZorgKode. Dit is dan ook direct het grootste verschil tussen bewindvoering en budgetbeheer. Maar wat betekent dat concreet voor jou? Je leest het in deze blog.
Budgetbeheer wordt ingezet om financiële problemen te voorkomen of juist te beperken. Hoeveel geld heb ik maandelijks nodig? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet te veel geld uitgeef? Deze vragen staan tijdens het budgetbeheer centraal. Wacht niet te lang met hulp vragen bij budgetbeheer als je moeite hebt met rondkomen. Dit geldt voor jongeren, ouderen en gezinnen (eventueel bij echtscheiding).
Bewindvoering is een oplossing voor iemand die niet in staat is om zijn/haar financiën zelf te beheren. De kantonrechter benoemt de bewindvoerder. Dit kan ook iemand zijn die je zelf hebt geselecteerd. De bewindvoerder zorgt er onder andere voor dat de vaste lasten op tijd betaald worden. Wil je weten hoe de onderbewindstelling in zijn werk gaat? Lees dan de blog ‘Onderbewindstelling als financiële steun; ook tijdens de coronacrisis’.
Bewindvoering gaat net een stapje verder dan budgetbeheer. Er zijn dus wel een aantal overeenkomsten tussen bewindvoering en budgetbeheer. Voor allebei geldt:
Bij bewindvoering wordt niet alleen het budget beheerd, maar ook de administratieve verplichtingen worden door de bewindvoerder gedaan. De volgende taken gelden ook nog voor bewindvoering:
Wil je meer informatie over het verschil tussen bewindvoering en budgetbeheer? Of ben je op zoek naar een bewindvoerder? Neem dan gerust contact met ons op.