Een dag in de rechtbank
15 december 2019Maak jij al gebruik van vroegboekkorting?
30 januari 20203x hoe geldvoornemens meer worden dan slechts voornemens
Naast het welbekende afvallen, stoppen met roken en minder drinken staan ook schulden aflossen en sparen in de top 5 goede voornemens voor 2020. Heb jij ´beter op het geld letten´ ook op je lijstje van goede voornemens staan? Lees dan onderstaande blog!
Om te kunnen sparen of juist schulden af te lossen, is het noodzakelijk inzicht te krijgen in je financiën. Een budgetplan geeft je dit inzicht. Hierin verwerk je alles wat met je financiën te maken heeft: inkomsten, uitgaven, (on)betaalde rekeningen, abonnementen, verzekeringen en dergelijke. Aan de hand van dit overzicht bepaal je hoeveel je nodig hebt om je dagelijkse uitgaven en vaste lasten te bekostigen. Het geld wat overblijft kun je gebruiken om af te lossen of om te sparen. Een budgetplan maken biedt houvast, maar om van je geldvoornemen meer dan een goed voornemen te maken, willen we je deze 3 tips meegeven!
1. Houd een huishoudboekje bij
Nu je hebt vastgesteld hoe veel je per maand kan uitgeven aan dagelijkse boodschappen, is het belangrijk om je hier ook aan te houden. Een huishoudboekje geeft je inzicht in waar je budget naartoe gaat. Mocht je over het budget gaan, kun je in dit boekje terug vinden waar het ‘fout’ is gegaan. Een huishoudboekje kun je schriftelijk bijhouden. Liever alles online regelen? Bankierenapps bieden tegenwoordig ook de mogelijkheid je uitgaven te categoriseren.
2. Neem je kosten onder de loep
Een andere kostenpost waar je vaak gemakkelijk op kunt besparen, zijn abonnementen en verzekeringen. In het blog ‘Zeven tips om geld te besparen’ lees je wat je kunt doen om je vaste lasten omlaag te brengen!
3. Maak van je geldvoornemen SMART-doelen
Ooit gehoord van SMART-doelen? Ze worden vaak gebruikt door management en marketeers om doelstellingen voor hun organisatie te formuleren. Wist je dat je ze voor je privé situatie ook prima kunt gebruiken? Doelstellingen bieden je namelijk díe stimulans en motivatie om dat voornemen daadwerkelijk uit te voeren! SMART staat voor: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgeboden. De termen spreken al voor zich, maar om je op weg te helpen geven we je een voorbeeld van zo’n doelstelling:
“Ik wil voor december 2020 20% van mijn inkomen hebben gespaard door 10% te korten op mijn budget voor dagelijkse uitgaven en de vaste lasten met 10% te verlagen.”
Meer informatie?
Heb je een stok achter de deur nodig? Of iemand die je helpt met het opstellen van een budgetplan? Met de hulp van ZorgKode zijn jouw financiën goed geregeld! Maak vrijblijvend een afspraak.