Hoe overleef ik de dure decembermaand?
28 november 20193x hoe geldvoornemens meer worden dan slechts voornemens
15 januari 2020Een dag in de rechtbank
Laatst bijgewerkt op 19 oktober 2021
Heb je altijd al willen weten hoe een dag in de rechtbank nu verloopt? Lees dan deze blog, want wij geven een kijkje in de keuken! We vertellen je wat er allemaal gebeurt op een dergelijke dag en hoe wij onze cliënten voorbereiden op een zitting bewind.
Voorafgaand aan de dag in de rechtbank
Je hebt een brief ontvangen met een oproep om naar een zitting bewind in de rechtbank te komen. In deze brief staat waar je moet zijn, hoe laat de zitting begint en wat je mee moet nemen. Dit kan bijvoorbeeld een geldig legitimatiebewijs en de uitnodiging/oproep zijn.
De zitting is niet openbaar, wat betekent dat alleen mensen die door de rechtbank zijn uitgenodigd de zaal in mogen. Beleef je binnenkort zelf een dag in de rechtbank en wil je dat er andere mensen meegaan? Bijvoorbeeld een begeleider van een zorginstelling, een familielid of een vriend/vriendin? Je kunt dit melden bij de bode en die zal bepalen of je iemand mee naar de zitting mag nemen.
Op de dag zelf
Eenmaal aangekomen bij de rechtbank, meld je je bij de informatiebalie. Hier controleren ze je uitnodiging en krijg je informatie over waar je moet zijn.
Voordat je verder de rechtbank in mag, ben je verplicht om door een detectiepoort te lopen. Net als op het vliegveld, zet je alle spullen die je bij je hebt in een bakje op de lopende band en loop je zelf door een poortje. Op deze manier kan de rechtbank controleren op gevaarlijke voorwerpen en zorgen ze voor veiligheid in het gebouw.
Vervolgens meld je je bij de bode. Hij noteert dat je er bent en verwijst je naar een wachtruimte. Wanneer de zitting begint, haalt de griffier je op. Hij is degene die tijdens de zitting naast de rechter zit en alles opschrijft wat er gezegd wordt. Voor je de zaal in mag, controleert hij nogmaals of alleen de mensen naar binnen gaan die bij de zitting mogen zijn.
De zitting begint
De zittingen die over bewind gaan vinden meestal plaats in een spreekkamer. Dat is een veel kleinere ruimte dan een rechtszaal. Samen met de bewindvoerder (en evt. een begeleider) zit je aan een tafeltje midden in de kamer. Zijn er nog meer mensen meegekomen die bij de zitting mogen zijn? Deze zitten op stoelen achter in de kamer.
Vervolgens bespreekt de rechter de zaak. Dit kan gaan over het instellen van bewind, het wijzigen van bewind of het opheffen van bewind. Hij stelt tussendoor vragen aan jou en aan de andere aanwezigen om de situatie duidelijk te krijgen, zodat hij een goed besluit kan nemen. Aan het einde van de zitting, die meestal 10-15 minuten duurt, zegt de rechter wanneer je de beschikking kunt verwachten. In deze beschikking staat wat de rechter precies besloten heeft. Soms zegt de rechter al tijdens de zitting wat er in de beschikking zal staan. Wanneer de rechter de beschikking genoemd heeft, mag je weer lekker naar huis.
Meer informatie?
Wil je meer informatie over een zitting die over bewind gaat? Of ben je op zoek naar een bewindvoerder? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!